Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Kontakt

Toto je ověřovací provoz nového webu ÚOOÚ. Původní stránky Úřadu naleznete na old.uoou.cz.

EU - US Data Privacy Framework a návrh Evropské komise

  1. Úvod
  2. Novinky
  3. Článek
Datum zveřejnění
Zpět na seznam

Sekretariát Sboru (EDPB) informoval předsedy všech dozorových úřadů, stejně tak jako členy podskupin International Transfers Subgroup (ITS) & Borders, Travel & Law Enforcement Subgroup (BTLE) o tom, že evropský komisař Didier Reynders zaslal předsedkyni Sboru paní Jelinekové dlouho očekávaný návrh rozhodnutí Komise o odpovídající úrovni ochrany osobních údajů zajištěné společnou dohodou EU-US Data Privacy Framework. Tedy novou dohodou mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými o vytvoření programu, ve kterém budou američtí účastníci považováni za bezpečné dovozce osobních údajů, poskytující předaným osobním údajům z Evropy „v zásadě rovnocennou“ ochranu s ochranou danou obecným nařízením (GDPR) tak, jak to vyžaduje čl. 45 obecného nařízení, judikatura Evropského soudního dvora a zvláště pak rozsudek ve věci Schrems II.

Sekretariát Sboru (EDPB) informoval předsedy všech dozorových úřadů, stejně tak jako členy podskupin International Transfers Subgroup (ITS) & Borders, Travel & Law Enforcement Subgroup (BTLE) o tom, že evropský komisař Didier Reynders zaslal předsedkyni Sboru paní Jelinekové dlouho očekávaný návrh rozhodnutí Komise o odpovídající úrovni ochrany osobních údajů zajištěné společnou dohodou EU-US Data Privacy Framework.

Tedy novou dohodou mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými o vytvoření programu, ve kterém budou američtí účastníci považováni za bezpečné dovozce osobních údajů, poskytující předaným osobním údajům z Evropy „v zásadě rovnocennou“ ochranu s ochranou danou obecným nařízením (GDPR) tak, jak to vyžaduje čl. 45 obecného nařízení, judikatura Evropského soudního dvora a zvláště pak rozsudek ve věci Schrems II.

Program Data Privacy Framework na rozdíl od svých předchůdců, původního programu Safe Harbor a následujícího programu Privacy Shield, již podle Komise odpovídá standardům nastaveným rozsudkem ve věci Schrems II, a to zvláště v oblasti americké zákonné úpravy přístupu státních orgánů k osobním údajům spravovaným americkými společnostmi, která byla nedávno zásadním způsobem novelizována exekutivním nařízením (Executive Order) prezidenta Bidena.

Sbor prostřednictvím svých podskupin ITS a BTLE vypracuje v souladu s čl. 70(1)(s) obecného nařízení stanovisko, přičemž komisař ve svém průvodním dopise vyjádřil naději, že schválené stanovisko Sboru bude předáno Komisi do 15. února 2022. Úřad se bude prostřednictvím svých zástupců v podskupinách na vypracování stanoviska Sboru rovněž podílet, přičemž termín vypracování stanoviska Sboru zatím nelze predikovat. 

Letter to the EDPB Chair 

Draft adequacy decision on EU-US Data Privacy Framework