Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Kontakt

Obchodní korporace nabízející zasílání zboží (UOOU-2237/21)

Kontrola náležitostí souhlasu se zpracováním osobních údajů

Úřad provedl kontrolu zaměřenou na nastavení souhlasu se zpracováním osobních údajů pro marketingové účely. Společnost (správce osobních údajů) umožňovala provádět objednávky zboží poštou, a to prostřednictvím objednávkových kupónů. Svým podpisem objednávky však zákazník zároveň souhlasil se zpracováním osobních údajů pro účely marketingu, přičemž nebylo možné provést objednávku bez udělení tohoto souhlasu.

Úřad v rámci kontroly zjistil, že se jednalo o systémově špatné nastavení udělování souhlasu se zpracováním osobních údajů, navíc zároveň zjistil, že v případě, kdy by zákazník hodlal využít svého práva na opravu osobních údajů (práva na to, aby správce bez zbytečného odkladu opravil nepřesné osobní údaje, které se týkají subjektu údajů), mohl učinit prostřednictvím společností nabízený formulář označený jako „Vyjádření souhlasu o změnu údajů v adrese“. Nedílnou součástí tohoto formuláře byl, překvapivě pro subjekty údajů, souhlas se zpracováním osobních údajů pro účely marketingu.

Zjištěná praxe byla v rozporu s podmínkami uvedenými v čl. 4 bod 11 a v čl. 7 odst. 4 obecného nařízení, souhlas se zpracováním osobních údajů nebyl svobodný a tudíž nebyl platný. Společnost nedisponovala (ve vztahu k subjektům údajů, kteří svůj souhlasu udělili neplatně) platným právním titulem pro zpracování osobních údajů pro marketingové účely. Ani jeden z dokumentů navíc neobsahoval informaci o právu udělený souhlas kdykoliv odvolat, což založilo další porušení obecného nařízení. Společnost dále porušila povinnost informovat subjekty údajů o právním základů zpracování osobních údajů.

Dokumenty