Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Kontakt

Obchodní společnost

Kontrola u této společnosti byla zahájena na základě 11 stížností na rozesílání obchodních sdělení. Ta byla šířena v období března až června 2021 a obsahovala nabídku antigenních testů a respirátorů s odkazem na webové stránky e-shopů, kde bylo toto zboží nabízeno.

Provozovatelem těchto e-shopů, v jejichž prospěch byla obchodní sdělení odesílána, je kontrolovaná osoba rozesílající obchodní sdělení z několika e-mailových adres.

Kontrolovaná osoba uvedla, že v dané době měla přístup ke zboží (antigenní testy a respirátory), které bylo pro danou dobu potřebné. Z tohoto důvodu a také z neznalosti marketingové prostředí zakoupila databázi kontaktů, na jejichž část provedla rozesílku předmětných obchodních sdělení, aniž by disponovala souhlasem adresátů s tímto zasíláním. Po zjištění samotného problému a informování od Úřadu v rámci probíhající kontroly byla veškerá aktivita zastavena.

Kontrolovaná osoba tak odeslala obchodní sdělení na elektronické adresy příjemců bez jejich předchozího souhlasu a dopustila se tak porušení § 7 odst. 2 zákona č. 480/2004 Sb. V případě rozesílky obchodních sdělení z jedné z e-mailových adres bylo konstatováno též porušení § 7 odst. 4 písm. b) zákona č. 480/2004 Sb., neboť neobsahovala informaci o šiřiteli, resp. o osobě, v jejíž prospěch je obchodní sdělení zasíláno.

Kontrolované osobě byla za toto porušení uložena ve správním řízení sankce ve výši 30 000 Kč, která již nabyla právní moci a byla též kontrolovanou osobou zaplacena.