Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu
Kontakt

Toto je ověřovací provoz nového webu ÚOOÚ. Původní stránky Úřadu naleznete na old.uoou.cz.

  1. Úvod
  2. Činnost
  3. Ochrana osobních údajů
  4. Ukončené kontroly
  5. Kontroly za rok 2011
  6. Používání vzdáleného přístupu k počítači obecního úřadu starostou obce

Používání vzdáleného přístupu k počítači obecního úřadu starostou obce

Předmětem kontroly bylo dodržování povinností správcem osobních údajů stanovených zákonem č. 101/2000 Sb. se zaměřením na shromažďování a zpracování osobních údajů prostřednictvím systémů informačních technologií nainstalováním aplikace programu Team Viewer 6.

Kontrola byla zahájena na základě podnětu bývalého zaměstnance obecního úřadu.

V podnětu stěžovatel uvedl, že starosta obce nechal do PC, jehož byl stěžovatel uživatelem a denně na něm prováděl účetnictví obce, spisovou službu, evidenci obyvatel, elektronické bankovnictví atd., nainstalovat aplikaci programu Team Viewer 6 – vzdálený přístup (dále jen „aplikace“). Dle názoru stěžovatele ohrožovala uvedená aplikace osobní i obchodní údaje uložené v PC obce a byla v rozporu se zákony.

Obec určila účel zpracování osobních údajů, kterým bylo vedení agend v programech umístěných na PC obce souvisejících s evidencí majetku, evidencí obecních smluv, evidencí obyvatel, evidencí zaměstnanců obce a vedení dalších agend za účelem výkonu státní správy. Z kontrolních zjištění vyplynulo, že stěžovatel měl určena samostatně jména a přístupová hesla k programu Helios-Fenix s dálkovým přístupem do účetního software SUCÚIS, ke mzdovému programu, programu elektronická úřední deska a elektronické bankovnictví obce. Další programy nebyly chráněny samostatným přístupovým heslem. Jednalo se o spisovou službu, evidenci písemností, evidenci majetku, inventarizaci, evidenci obecních smluv, evidenci obyvatel, program Office a program Outlook pro elektronickou poštu. V daném případě měl starosta obce možnost připojit se vzdáleným přístupem pouze k programům, u nichž neměl stěžovatel určená vlastní hesla a s nimiž mohl pracovat pomocí vzdáleného připojení tak, jako na PC v prostorách obecního úřadu, v souladu s výkonem funkce starosty. Kontrolou nebylo zjištěno, že by byly zaznamenány pokusy o narušení přístupu k programům, k nimž měl stěžovatel určena vlastní přístupová hesla. V daném případě se také nejednalo o skryté napojení do PC stěžovatele, který měl informaci, že se někdo vzdáleně do PC připojil, a měl možnost jeho připojení odmítnout nebo v případě již probíhajících připojení tato připojení přerušit a ukončit. Využití aplikace vzdáleného přístupu Team Viewer 6 na PC obce starostou obce jako statutárního zástupce obce, bylo dle názoru kontrolujících možné, nikoliv však zcela standardní. Starosta obce vzdálený přístup na PC obce využíval v souvislosti s výkonem svojí funkce. Vzdáleným připojením starosty k PC stěžovatele se neprokázalo, že by došlo ke zneužití osobních údajů, které byly v PC uloženy.

Na základě shromážděných důkazů vyhodnotili kontrolující zjištěné skutečnosti tak, že dospěli k závěru, že obec neporušila ustanovení zákona č. 101/2000 Sb. v souvislosti s využitím aplikace vzdáleného přístupu Team Viewer 6 na PC obce.